Sociï D1 sluit de eerste wedstrijd in de derde klasse winnend af

FC Zutphen D2 – Sociï D1

Zutphen, 18 februari

Eindelijk was het weer zover en mochten onze jongens de spreekwoordelijke wei weer in. De afgelopen weken gooiden sneeuw, vorst en regen roet in het eten, maar vandaag kon het weer. De temperatuur was nog niet zo heel hoog, toch liet de zon zich deze ochtend ook al van zijn of haar goeie kant zien. Op naar betere temperaturen waardoor het voor het publiek ook prettig is om langs de kant te staan. Vandaag de eerste wedstrijd in de derde klasse en wel uit naar FC Zutphen. Noem het maar de voetbalfabriek van Zutphen. Want stond er op het scherm kleedkamer 13, toch wilde de beheerder ons in kleedkamer 8 hebben. Dit omdat bepaalde wedstrijden niet op tijd waren begonnen en dan loopt een goed georganiseerde machine toch niet helemaal lekker. Maar complimenten hoe het toch in alle rust perfect werd opgelost en wij een super grote kleedkamer ter beschikking kregen. Na het succes in de vierde klasse en het dubbele succes in de zaalcompetitie mochten onze mannen vandaag de eerste wedstrijd in een klasse hoger spelen. En dat verdienden ze ook. De Technische Staf haalde voor de wedstrijd direct de druk er af. Want met de twee voorgaande successen, was het seizoen al zeker geslaagd. Doelstelling nu in de derde klasse is niet handhaving maar het linker rijtje of te wel de eerste zes. En natuurlijk als blijkt dat wij het na vijf of zes wedstrijden moeten gaan bijstellen dan gaan wij dat zeker doen, maar wij stellen het dan wel alleen naar boven bij. Zo haal je de druk meteen weg en ook wordt deze er direct weer op gezet.

Bij aanvang van de wedstrijd ga je er vanuit dat deze op tijd begint. Helemaal omdat men toch al achter liep. Niets is minder waar en om 10.30 uur was alles en iedereen aanwezig behalve de scheidsrechter. Er liepen er genoeg rond, alleen gingen deze allemaal naar andere velden toe. Toch was de laatste die er aan kwam lopen voor ons en we konden beginnen. Toch niet, want alle spelerspassen moesten nog even worden gecontroleerd. Om zeven minuten over half elf en 59 seconden volgde dan toch het eerste fluitsignaal en waren we onderweg. Helaas zonder de geblesseerde Duco.

Sociï begon goed en zette direct druk op de helft van de tegenstander. In de vijfde minuut werd de nul van het scorebord geschoten. Een goeie combinatie op het middenveld tussen Niek en Chiem zorgde voor een perfecte diepte pass van Niek die Rens wel op waarde wist in te schatten. Rens bleef de verdediging voor en kon vanaf randje zestien met links de uitkomende keeper met een geplaatst schot passeren. 0-1. Sociï ging verder en in de 10de minuut ging Maurick er op links vandoor. Zijn voorzet op Philip werd helaas bij de eerste paal net naast geschoten. Dat had de 0-2 moeten zijn, maar deze bleef nog even uit. Sociï ging door en in de 20ste minuut wederom een perfecte combinatie. Chiem speelde Rens op het midden in en deze stuurde nu Niek met een diepe bal weg. Niek ging de zestien in en het meegereisde publiek telde al een doelpunt. Helemaal toen hij de keeper omspeelde. Toch moest Niek iets te ver naar rechts. Zijn schot ging binnenkant paal in de richting van de tweede paal en daar kwam de goed mee op gekomen Maurick in lopen en schoot de bal alsnog tegen de touwen. 0-2. Niets aan de hand en Sociï wilde door. Jonas kwam er in voor de goed spelende Yanick. De kansen waren er zeker, maar helaas verzuimde men om de deur in het slot te gooien.

Dan gaan de wetten van het voetbal spreken en kom je in de fase dat je een zeker dominerende wedstrijd om kan laten slaan in een lastig potje voetbal. Een fout ingespeelde bal op het middenveld zorgde voor een snelle counter van FC Zutphen.

De verdediging onder leiding van Stefan met Kas, Mika en Woud op de rechtsback plaats vanwege de geblesseerde Duco, waren in voorwaartse beweging. De bal ging over rechts waar de snelle aanvaller van FC Zutphen richting de zestien ging. Zijn hoge bal viel bij de tweede paal binnenkant paal binnen en liet Dion kansloos. 1-2. En dat in de laatste minuut voor de rust. Dat was even een domper en tevens de ruststand.

De rust werd gebruikt om onze mannen bewust te maken dat men zichzelf in de eerste helft te kort had gedaan. De kansen waren er geweest en de voorsprong had hoger moeten zijn. Bij een 0-2 ruststand rusten is het gevoel toch net iets anders dan als je net voor de rust de 1-2 om de oren krijgt. FC Zutphen krijgt dan weer hoop op een beter resultaat. Het was aan Sociï om deze hoop snel na de rust weg te halen door de score uit te breiden.

Sociï had het begrepen en begon goed aan de tweede helft. In de tweede minuut was er een prima pass op Maurick die zijn schot boven op de lat zag belanden. De toon was gezet. Vier minuten later was het wel raak. Maurick speelde in op Philip die zijn actie keurig rechts langs de keeper schoot. 1-3. Jorn en Yornick kwamen in het veld voor Kas en Maurick en er werd even het één en ander omgezet. In de 15de minuut een perfecte bal van Niek op de inkomende Philip die net als in de eerste helft de bal helaas aan de verkeerde kant van de paal schoot. Maar Sociï ging door. In de 19de minuut een prima actie van Niek die in de zestien geblokt werd en tegen de grond ging. Maar Sociï bleef in balbezit en Jonas maakte zijn actie in de zestien in de richting van het midden van de goal. Voor dat Jonas tot schieten kwam werd hij hard tegen de grond gewerkt voor de ogen van de scheidsrechter. Er was maar één straf mogelijk en die volgde ook, een penalty. Niek ging achter de bal staan en schoot deze prima in. 1-4. Daarna was het aan Jonas om zijn doelpuntje mee te pakken. Maar hoe Chiem, Niek en Spits Yanick de bal ook gaven, Jonas kreeg hem niet tussen de palen. Toch schrijven wij de 25ste minuut. Een geweldige rush van Chiem aan de rechterkant die de bal keurig breed op Jonas speelde die volledig vrij bij de tweede paal een niet te missen kans kreeg en zelf ook opgelucht Hé, Hé over het veld liet horen. 1-5. Drie minuten later had Jonas zelfs zijn tweede kunnen maken. Wederom een actie van Chiem die de bal weer breed op Jonas speelde die volledig vrij op de doellijn stond. Een niet te missen kans, maar hij deed Wim Kieft na die ooit bij PSV hetzelfde deed en de bal over het doel tilde. Ook Jonas knuffelde de doelpaal even. In de laatste minuut helaas hetzelfde als voor de rust. Een foute pass van ons en FC Zutphen zei dank je wel en scoorde de 2-5. De aftrap werd nog genomen maar daarna blies de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Een prima start in deze competitie, waarbij wij helaas twee keer in de laatste minuut een doelpunt weggaven. Maar vandaag kon het en had het geen gevolgen. Misschien spelen wij aankomende week nog de inhaalwedstrijd tegen Eerbeekse Boys.